11 Nisan Dünya Parkinson Günü
Parkinson hastalığı ile ilgili toplumda ve bireylerde farkındalık oluşturmak amacıyla 11 Nisan “Dünya Parkinson Günü” olarak belirlenmiştir. Parkinson hastalığı, ilk olarak Dr.James Parkinson tarafından tanımlanmıştır. 1755 yılında İngiltere’nin Londra şehrinde doğan Dr. James Parkinson 1817 yılında yayınladığı “An Essay on the Shaking Palsy” (Türkçe: Titreyen Felç Üzerine Bir Deneme) makalesiyle sinirbilim tarihine damga vurdu.
Bu makalede üç hastasından elde ettiği veri ve bilgilerle “titreyen felç” hastalığını tanımladı. Bu hastalığa “Parkinson hastalığı” isminin verilmesi 60 yıl kadar bir süre aldı. Meşhur Fransız nörolog Dr. Jean-Martin Charcot “Parkinson hastalığı” ismini kullanan ilk doktor oldu ve bu isim günümüze kadar geldi.
Bugün dünyada 10 milyon, Türkiye’de yaklaşık 100-130 bin kişinin Parkinson hastası olduğu varsayılmaktadır. Bu rakamlara her yıl 10 bin kişinin eklendiğini, bu şekilde seyretmesi halinde 2030’da Parkinson hastası sayısının iki katına çıkacağı tahmin edilmektedir. Bu hastalıkta ön plana çıkan dopamin insan vücudunda doğal olarak bulunan ve insan vücudundan sinir hücrelerine sinyaller ileten bir kimyasaldır. Fakat bu hücreler azaldığında ve zarar gördüğünde dopamin salgılayamaz. Böylece vücutta denge kaybı ve yavaşlamayla birlikte hareket uyumsuzluğu görülmeye başlanır.
Yavaş ve sinsi ilerleyen bir hastalık olmasından kaynaklı erken teşhis hastalığın ilerleyişini yavaşlatma açısından çok önemlidir. İlaç kullanımının yanında düzenli egzersiz ve hareket, doğru ve doğal beslenme tedaviyi desteklemek açısından çok önemlidir. Atiye Laçin Gıda olarak 20 yıla yakın bir süredir sağlıklı, doğal ve katkısız ürünlerle sizin yanınızda olmaktan mutluluk duyuyoruz.